Toegang tot informatie en interactieve bronnen die wereldwijd beschikbaar zijn via het internet is een vrij eenvoudige taak. In een zorgeloze internetwereld is de dynamiek van het verbinden met bronnen transparant en verwachten we dat bronnen die we willen benaderen beschikbaar zijn via onze lokale internetprovider, daarnaast kun je ook internet abonnement vergelijken om makkelijk kosten te besparen.

  • Technische details van het verbinden met internetbronnen zijn voor de meeste mensen een abstract concept, en wat er ook achter de schermen gebeurt, het is niet relevant voor ons dagelijks gebruik van het netwerk.

Het internet is een lastige en complexe matrix

Omdat het internet bestaat uit een complexe matrix van fysieke, zakelijke en internationale relaties, is de manier waarop deze systemen met elkaar omgaan en samenwerken eigenlijk heel belangrijk voor de eindgebruiker, maar ook voor de aanbieders van internetdiensten en -inhoud.

  • De grootste zorg die de onlinehulpbronnen van eBay tot de Bank of America beïnvloeden, is de potentiële financiële druk die wordt uitgeoefend door de grootste Tier 1-netwerken.
  • Als de enige netwerken ter wereld met wereldwijde zichtbaarheid op het internet, vergemakkelijken deze paar bedrijven, waaronder AT&T, Sprint, Verizon, Level 3, en Cable and Wireless, de toegang tot het wereldwijde internet – een functie waarvan mensen en bedrijven wereldwijd afhankelijk zijn om ervoor te zorgen dat kleine netwerken en content providers beschikbaar zijn via hun lokale serviceproviders.

In Amerika is er tegenwoordig zo ontzettend veel mogelijk met het internet

De Tier 1-wereld is ontstaan bij de ondergang van NSFNet (National Science Foundation Network). In de begindagen van de ontwikkeling van het internet ondersteunde de NSF de ontwikkeling van een groot, door de overheid gefinancierd academisch en onderzoeksnetwerk in de hele Verenigde Staten, en verbond vele buitenlandse academische netwerken met de VS als hub via de International Connections Manager (ICM Network).

Toen de commerciële internetontwikkeling in het begin van de jaren negentig groeide, besefte de NSF dat het tijd was om afstand te nemen van overheidsfinanciering van het “internet” en subsidiecontracten met grote Amerikaanse carriers om de verantwoordelijkheid over te nemen voor de voormalige Amerikaanse binnenlandse backbone en ICM-onderdelen van het NSFNet.

Er worden ook speciale netwerken ingezet met het internet

Er werden ook kleine internetuitwisselingspunten (IXP’s) gefinancierd, waardoor de grote netwerken die de NSFNet-activa overnamen, evenals hun eigen commerciële Internets, verbinding konden maken met het internet en het internetverkeer konden delen.

  • Deze netwerktoegangspunten (NAP’s) werden ook gecontracteerd met de grote Amerikaanse carriers, die het beleid voor de uitwisseling van Amerikaanse en internationale netwerken beheerden. De grote Amerikaanse carriers hadden uiteindelijk de controle over de netwerken en waren de oorspronkelijke Tier 1-Internetaanbieders.