Elon Musk, CEO van Tesla, kijkt opnieuw naar twijfelachtige opmerkingen die hij aan Wall Street-analisten heeft gemaakt, dit keer met betrekking tot de status van de voertuigproductie van zijn bedrijf.

 

In deze 9 maart 2020, bestandsfoto, spreekt Tesla en SpaceX Chief Executive Officer Elon Musk op de SATELLITE-conferentie en -tentoonstelling in Washington. Musk heeft zijn weg naar problemen getweet met een andere federale instantie, dit keer de National Labour Relations Board. Het bestuur ontdekte op donderdag 25 maart 2021 dat een Musk-tweet in mei 2018 onwettig werknemers bedreigde met verlies van aandelenopties als ze besloten zich te laten vertegenwoordigen door een vakbond. Bestuursleden gaven Tesla de opdracht om Musk de tweet te laten verwijderen en te stoppen met het bedreigen van werknemers met verlies van voordelen voor het ondersteunen van een arbeidsorganisatie. Aandeel Air france KLM koers online.

 

Tesla-CEO Elon Musk is opnieuw kritisch naar twijfelachtige opmerkingen die hij aan Wall Street-analisten heeft gemaakt, dit keer met betrekking tot de status van de voertuigproductie van zijn bedrijf.

 

Tijdens een telefonische vergadering van 27 januari om de inkomsten van Tesla in het vierde kwartaal te bespreken, verklaarde Musk dat het bedrijf nieuwe versies van zijn oudste modellen, de S sedan en X grote SUV, produceerde. Hij voegde eraan toe dat er in februari een “Plaid” -versie van de elektrische S met hoge prestaties beschikbaar zal zijn.

 

 

In werkelijkheid produceerde Tesla tijdens het kwartaal geen van beide modellen, volgens leverings- en productiecijfers die het bedrijf eind vorige week publiceerde. In plaats daarvan waren alle ongeveer 180.000 voertuigen die Tesla van januari tot maart maakte van zijn andere modellen, de 3 kleine sedan en de Y kleine SUV. nio aandeel koers is gestegen.

 

Experts zeggen dat de ongelijkheid tussen de verklaring van Musk aan analisten en de cijfers die aantoonden dat er geen productierisico’s waren, de aandacht trok van Musks oude aartsvijand, de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Jarenlang heeft het bureau met Musk geworsteld over twijfelachtige uitspraken die hij op Twitter heeft gedaan en die van invloed waren op de aandelenkoers van Tesla.

 

“Ik denk dat hij misschien zelf in de problemen komt met de SEC”, zegt Anthony Sabino, advocaat en professor in de rechten aan de St. John’s University. “Dit zijn vrij directe uitspraken. Ze zijn redelijk eenduidig. ”

 

John C. Coffee Jr., een professor aan de Columbia University die een vooraanstaande autoriteit is op het gebied van effectenrecht en corporate governance, zei dat de bewering van Musk klonk als een feitelijke verklaring en niet slechts een projectie van Tesla’s toekomstige productie. Als de SEC akkoord gaat, zei Coffee, zou het een onderzoek kunnen starten.

 

Tegelijkertijd, merkte Coffee op, kon Tesla beweren dat de verklaring van Musk slechts een voorspelling was en geen feitelijke verklaring, en dat er later iets gebeurde dat die voorspelling veranderde. Als toezichthouders hiermee instemmen, zou de verklaring van Musk worden beschermd door Tesla’s standaard disclaimers over de onzekerheid van toekomstgerichte verklaringen, zei Coffee.

 

De SEC weigerde commentaar te geven. Berichten die zijn achtergelaten voor Tesla, dat zijn persbureau heeft opgeheven, bleven onbeantwoord.

 

Dit is niet de eerste keer dat Musk vragen heeft gesteld met een bewering over de voertuigproductie van Tesla. In 2017 onderzocht de SEC verklaringen die hij had afgelegd over Tesla’s productie van de Model 3 in zijn fabriek in Fremont, Californië. Het bureau sloot het onderzoek in 2019 af zonder actie te ondernemen, volgens het jaarlijkse financiële rapport van Tesla over 2020. Het ministerie van Justitie vroeg ook om productiegegevens. De status van zijn onderzoek is onbekend.

 

“Voor zover wij weten”, aldus het rapport van Tesla, “heeft geen enkele overheidsinstantie in een lopend onderzoek geconcludeerd dat er iets mis is gegaan.”

 

In 2018 beschuldigde de SEC Musk van effectenfraude voor verklaringen die hij op Twitter had afgelegd waarin hij zei dat hij de financiering had die hij nodig had om Tesla privé te nemen – een bewering die de aandelenkoers van Tesla opdreef. In feite had Musk het geld niet veiliggesteld. De zaak werd afgehandeld, waarbij Musk en Tesla beiden overeenkwamen een boete van $ 20 miljoen te betalen en iemand in te huren om de tweets van Musk te bekijken voordat ze worden verzonden.

 

Musk heeft geen geheim gemaakt van zijn minachting voor de SEC. Hij verdraaide de betekenis van het acroniem van het bureau en noemde de SEC de “shortseller verrijkingscommissie” – short sellers wedden dat een aandelenkoers zal dalen – en zei in een televisie-interview dat hij de commissie niet respecteert.

 

Het lijdt geen twijfel dat Musk tijdens de telefonische vergadering verklaarde dat Tesla de modellen S en X produceerde.

 

“We zijn super enthousiast om aan te kondigen dat de nieuwe Model S en Model X Plaid nu in productie zijn en in februari zullen worden geleverd”, zei Musk tijdens de oproep. “We hebben dus de Plaid Model S en X naar voren kunnen brengen – Model S wordt in februari geleverd en Model X iets later. De Model S Plaid, we zijn nu eigenlijk in productie, en we zullen volgende maand leveren.